Southwind_E01 – 23. 12. 2020

IZBIRE

Memphis, 30. 9. 2019

20:17

Po treh tednih plovbe po Misisipiju s šestmetrskim parnikom sva prispela do Memphisa. Potrebovala sva nekaj dni oddiha. Manjši pomol za tranzit, zraven baraka z recepcijo in hladnim pivom, nekaj pomolov s stalnimi privezi, WC in lokalna ekipa, ki se vsak dan glede na sonce prestavlja s stoli okrog barake.

"Ej vidva, kaj delata zvečer?"

Bil je glas mladega fanta, ki je delal v marini. Običajno je bil zelo tih, skoraj brez besed, v štirih dneh, kar sva bila tam, ni niti pokimal, kaj šele pozdravil.

"Z Anno Alabamo greva lovit ribe, bi šla zraven?"

Pripeljal se je z velikim pontonskim čolnom, sedem metrov, serijska izdelava, aluminijasta osnova, tapecirana tla, sedeži v belem skaju, dva zunanja motorja, Johnsom, 115 konjev.

Vprašala sva ga, ali je njegov in odgovoril je: "Delam tu, lahko vozim, kar hočem. Če hočem, lahko vzamem tvoj čoln."

S sabo je imel hladilno skrinjo polno piva in prenosni zvočnik, na katerem je predvajal le country glasbo.

"Gremo!" je rekel.

Ko smo se vkrcali, je bil že rahlo pijan, ko pa je začel voziti, je postal povsem evforičen. Pločevinke piva je odpiral eno za drugo, kar z zobmi in iz kotičkov ust mu je mezela pena. Jasno je bilo, da pozna zaliv do potankosti. Misisipi je že preplul, sam, 12 dni, dan in noč. Pivo in amfetamini.

Tu ribarijo tako, da glisirajo po plitvih vodah. Azijski krapi zaradi hrupa skačejo iz vode kar na krov. To so velike ribe, tudi do pet kil. Ko je začel voziti, so skakali iz vode okrog nas in se v mesečini svetlikali kot biseri.

"Shiiit! Hahaha! Welcome to America motherfuckers!" je kričal in poplesaval po čolnu v spremljavi countrija. Dva koraka naprej, dva nazaj, peta, prsti. Slekel je srajco in obrnil šiltovko. "Takole! Vidiš? Kot surfanje!" Uprl se je v tla, in oponašal surfersko pozo; "Zavzameš pozicijo in skočiš," nama je hotel pokazati, kako se lahko obdržiš na palubi ob veliki hitrosti. "Skoč! Yes! Še enkrat, skoč! Dej no, Anna Alabama, dej gas! To, ja! Skoč!"

Anna Alabama je vozila in on jo je gladil po golem kolenu. Z zobmi je odprl pivo in me vprašal: "Bi rad fuku?" Anna Alabama je gledala v tla.

"ROOOAAAR", čoln je kar streslo. "Motherfucker!!! Anna, ustav!"

Od nekod je potegnil nož, ga vtaknil med zobe in stekel k motorju. Njegova glava je izginila pod gladino. "Prim me za noge! Pizda, drž me, sem ti reku!" Glava je spet izginila pod vodo. Ribiška mreža se je zapletla v propeler. "Maš baterijo? Posvet tu!" Nož se je pod svetilko zalesketal v vodi.

"Shiiit!!!" Pljuval je vodo in že stegoval roko po novem pivu: "Dej pir, vse je ok! Vse sem dobu ven!" Po zraku so leteli kosi razcefrane mreže.

"Anna Alabama, dej gas! Jaaa!" O pizda, a si ga vidu? Mal je mankal, hahaha!" Ogromen krap je preletel čoln le par centimetrov od njegove glave.

"Glej to!" Njegovi členki so bili zatečeni in polni prask in modric.

''Kaj si naredu?"

"Včeri se je stepu," je rekla Anna Alabama.

"S kom?"

"Vidiš tisti beli gliser?"

"Ja."

S pestjo je žugal proti gliserju. "Tale črnc je včeri zapelu na pumpo, tanku in spizdu! Čist sem ga prefuku!"

''Sovražim jih!''

"Koga sovražiš?"

"Vse te črnce, sovražim jih!"

"Zakaj?"

"Zarad zgodovine. Pizde so! Županja je črna in je rekla, da bi moral vse bele otroke pobit!"

"Kaj je rekla?"

"Ja, to je rekla! Vem, ti fakerji bi nas radi vidl vse mrtve. "

"Ne mu zamerit, sovraži jih," je rekla Anna Alabama, "tu je odrastu."

"In ti?"

"Vseen, lahk so tud ok."

''Dej, Anna, greva plesat!" Znižal je gas, spustil krmilo in odpeljal Anno Alabamo plesat na premec. Čoln je počasi drsel skozi noč, medtem ko jo je obračal ob zvoku Georgea Jonesa.

Pod mostom je zapeljal proti ustju zaliva, za rtom se je leno valil Misisipi.

"Poglej gor," je pokazal na most: "Učiri je en tip skoču od tam. Js sem ga zvleku iz vode. Čist plav je bil, dušil se je in pluvu kri. Rebra zdroblena, roke in noge zlomlene."

"Kaj se je zgodilo? Je bil pijan ali na drogah?"

"Ne, bil je musliman."

Memphis, 4. 4. 1968

18:01

Globok vdih.

Desno oko zaprto, trepeta. Levo široko odprto, usmerjeno.

Drobne kapljice znoja na čelu. Nervoza, ne vročina, večer je, začetek aprila.

Na balkonu drugega nadstropja motela Lorraine so se odprla balkonska vrata in skozi njih je stopila moška silhueta. Zategnil je kravato, prijel balkonsko ograjo, pogledal navzdol. Dva bela Lincolna sta bila pripravljena, da ga peljeta na naslednji sestanek. Neonski znak motela Lorraine je trepetal v večerni svetlobi.

Tihi zvok z druge strani ulice je še slišal. Potem je nastopila ostra bolečina.

Metek ga je zadel v vrat.

Martina Luthra Kinga so razglasili za mrtvega približno uro pozneje. Star je bil 39 let.

Memphis, 1. 10. 2019

21:21

Zraven pomola je pristal beli gliser, o katerem nama je razlagal fant iz marine. Iz njega je stopil močnejši temnopolt moški v beli obleki.

"Kaaaj, sej ne morem vrjet. Ka pa je to?

Dej nehi, noro.

To še pa nisem vidu.

A je od vaju?

S tem sta priplula?

Hahahahaha.

Iz Minneapolisa?

Vidva sta nora.

Ej, Jack, Jack, prid sem, to moraš videt!

In dame tud prpel, ja."

Naenkrat so bili vsi z gliserja okoli naju. Parnik je bil kot magnet. Lastnika gliserja so klicali Scooter. Hotel je videt kotel parnika. Rekel je, da še nikoli ni videl takega stroja. Ravno so se odpravljali, da v marini pripravijo njegov slavni gril, Misisipijski somi s Scooterjevo skrivno formulo.

"Sta že kdaj probala soma tu?"

Povsod naokrog so visele table, da je ribarjenje prepovedano in da so ribe rakotvorne.

"Ne še."

"Kaaaj? Ok, potem greta takoj z nami. Scooter vama bo pripravu najboljšega soma, v življenju! Oblubim!"

Scooter se preživlja z grilom. Iz avtobusa je naredil gostilno in svojo mešanico začimb za meso. Zasluži dovolj, da ob večerih s prijatelji kroži z belim gliserjem po zalivu.

"Kaj je bilo s fantom iz marine?", sva ga vprašala.

"Eh ... nč, vse je ok."

"Vse ok?"

"Ma ja. Mal ma problemov, sam drugač je ok."

"A občutiš tu probleme zaradi rasizma?"

"Eh ... včasih je bil problem, sej sta že čula za Martina Lutra Kinga, ne? S pestjo se je potrkal po srcu. "Jebeš belce, oni niso več problem, glavni problem v Ameriki so Mehikanci."