Noemi Veberič Levovnik Whacky Self in Klovn Streetwear multipli za neurejene ljudi

10. maj 2023 – 28. maj 2023

izzid multipla

samostojna razstava

Zaživite nenavadno življenje! GalerijaGallery in MADE IN CHINA predstavljata izid serije Streetwear multiplov za neurejene ljudi avtorice Noemi Veberič Levovnik. Manifest Whacky Self spodbuja čudaštvo kot sredstvo samouresničevanja na poti do osvoboditve od družbenih norm. Pridružite se nam na skrivnem nastopu Klovna in sprejmite svoj čudovito čudaški in pristni jaz na odprtju razstave.

Otvoritev

10. maj 2023 ob 20:00

Skrivni performans

12. maj 2023 ob 17:00

Performativni dogodek in vodstvo

27. maj 2023 ob 18:00

Odpiralni čas

SRE, ČET, PET 16:00–18:00
SOB 27. maj 12:00–17:00
NED 28. maj 14:00–19:00

V seriji Whacky Self steeetwear oblačil umetnica prepleta mnoge estetske vplive kot so grafiti, rap kultura, moda osemdesetih in devedesetih, s performansom, videom, risbo, poezijo in grafiko. Razstava bo prikazala izvor Klovna in njegovo rast v arhetipski fashion statement, in obenem ponudila vpogled v umetničino večmedijsko prakso, kvir kabare in klubske performanse. Klovn bo tudi pričakal obiskovalce na otvoritvi s skrivnim performansom.

Whacky Self multipli so nadaljevanje umetničinega sodelovanja z Galerijo Gallery/Made in China, ki je se začelo 2020 s spletno razstavo Air Conditions. Umetnica je ustvarila video performans in zvočno delo z novim likom Klovna, ki pije in kadi v intimi stanovanja, in na berlinski ulici straši mimoidoče. Delo so zaznamovale melanholija, subverzija, igrivost in seksualnost, avtoportret ki je prikazoval umetničino osebno življenje in delo med pandemijo. Prav te prve podobe Klovna, ki so nastale tisti dan, je umetnica uporabila za ustvarjanje svojih oblačilnih multiplov. Whacky Self razstava bo tako publiki predstavila serijo majic, puloverjev s kapuco, kopalk in celo kombinezon za dojenčka.

Od tistega zimskega dne dalje se Klovn pogosto pojavlja in odtiskuje na raznih krajih, v seksi in čustveno nabitih performasih kot je Peepshow, s Striptizom s pištolo ali pa Send in the Clowns drag točko, kot potiskan poster človeške velikosti, ki je mimoidoče vabil na razdajo umetničnih zgodnjih del na papirju in platnu ter starih predmetov poleti 2021 v Galeriji Gallery -2, ter na digitalnih kolažih kjer intervenira na stare erotične revije iz Jugoslavije, in seveda na sedajšnih multiplih. Whacky Self razstava bo tako nadaljevanje ter zaokroženje večletnega cikla raziskovanj in sodelovanj z Galerijo Gallery, s predstavitvijo zbirke, ki je del Made in China, ter odprtjem spletne trgovine Whacky Self.

Umetnica

Noemi Veberič Levovnik

Noemi Veberič Levovnik (1985) je večmedijska umetnica. Na univerzi Paris 8 je diplomirala iz filma in likovne umetnosti, na Šoli za sodobno umetnost v Quimperju (Fra) in na Paris 8 pa je magistrirala iz umetniške prakse in teorije sodobne umetnosti in novih medijev. Njena umetniška praksa fluidno prehaja med performansom, poezijo, risbo, instalacijami, videom, zvokom in drugimi mediji. Skozi igrivo utelešenost in dramatične povdarke, humor in psihološko raziskovanje v svojem delu izpostavlja položaj žensk in LGBTQ v družbi. Svoje delo pogosto razvija skozi sanjske like, včasih zamaskirane, včasih v dragu, vedno iščoč stik med intimnimi sanjami in kolektivno zgodbo. Z Rahločudnim gledališčem, svojo skupino alter-egov redno nastopa v kabarejih in gledališčih. Njeno delo je bilo predstavljeno med drugimi v MSUM, Narodni galeriji, Galeriji A+A, Galeriji Photon, Slovenski Kinoteki, na festivalu Soundacts v Atenah, Performance Art Festival v Berlinu, Soho House, Alte Munze in ACUD Teatru v Berlinu. Njeni videi so del video arhiva DIVA. Njena poezija je bila objavljena v Nothing Personal?! Essays on Affect, Gender, and Queerness pri založbi b_books. Že nekaj let ustvarja in živi v Berlinu.