Ištvan Išt Huzjan CANKAR MADE IN CHINA

24. November 2023 – 23. December 2023

Odprtje

24. novembra 2024 ob 17:00

Lokacija

V prostorih GalerijaGallery CENTER na naslovu Trg francoske revolucije 3

Odprto

PON–PET: 16.00–20.00
SOBOTA: 10.00–14.00

Vsakemu slikarju poznan objekt “kajlica za podokvir” je majhna kajlica, ki se jo zagozdi v notranji vogal podokvirja kjer se srečata, ena v drugo vstavljeni, stranici podokvirja. Globlje je kajlica zagozdena bolj potiska stranico podokvirja stran od sosednje stranice in tako dodaja napetost platnu, ki je pritrjeno na zunanje stranice podokvirja po vsem njegovem obsegu. Vsako na podokvir napeto platno, bodisi prefabricirano - industrijsko ali narejeno po naročilo, naj bi nosilo v svojih notranjih štirih vogalih skupaj 8 kajlic, ki potiskajo v vsakem vogalu vsaka po eno stranico.

Čeprav so te “kajlice” sestavni del napetega slikarskega platna jih ne uporablja veliko slikarjev. Enostavno se ne ukvarjajo s kontroliranjem napetosti slikarske površine na ta način oz. ponavadi je platno ob pripravi ali nakupu že dovolj napeto. Po končanem delu se pa na kajlice… pozabi.

Objekt, ki torej pripoveduje zgodbo o “ozadju” slikarskega procesa Huzjan obravnava na način, da 30 različnih kajlic, ki so se skozi desetletja nabrale v ateljeju odlije v bron. Vsaka od njih je pravzaprav original, skupaj pa tvorijo serijo, ki jo imenuje “Huzjanova kajlica”.

Umetnikov predlog je, da vsak nov imetnik kupljene kajlice, le-to zagozdi v podokvir slike, ki mu že visi doma na steni. Ako je nov imetnik lastnik več slik si sam izbere kateri bo dodal Huzjanovo kajlico. V primeru, da nov imetnik ni lastnik slike, kajlico zagozdi, s špičastim delom naprej, naravnost v izbrani arhitekiturni element npr. steno, tla, strop… Ceno nakupa “Huzjanove kajlice”, si pravtako postavi kupec sam znaša namreč 1/100 vrednosti nosila v katerem je zagozdena. V primeru slike je to 1/100 tržne vrednosti slike. V primeru arhitekture pa 1/100 tržne vrednosti 1m2 nepremičnine, kjer je kajlica zagozdena.

Artist

Ištvan Išt Huzjan

Ištvan Išt Huzjan je diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. 2009 je končal dvoletni rezidenčni program na Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu na Nizemskem. Med leti 2010 in 2023 je končal več drugih rezidenčnih programov med katerimi sta bila tudi National Art Studio in Changdong v Seoulu v Koreji in stanovanje Ministrstva za Kulturo RS v New Yorku, ZDA. Leta 2014 je bil prejemnik Fernand Baudin prijs nagrade v Belgiji za najlepšo knjigo umetnika tistega leta in leta 2015 je bil prejemnik Velike nagrade 31. Grafičnega bienala - Nad Tabo/Ti v Ljubljani.

Njegove pomembnejše recentne samostojne razstave so; Ein Gedicht zwischen uns, Camera Austria, Graz, Austria in pregledna razstava MERE v Mestni galeriji Ljubljana. Njegovi pomembnejši recentni skupinski razstavi sta: “Bigger Than Myself. Heroic Voices from exYugoslavia.”, MAXXI, Rome, IT in “Inaspettatamente”, Frederic de Golschmidt collection / Cloud Seven, Brussels, BE.

Od leta 2012 skapaj s Thibautom Espiaujem in Gregoirjem Mottom v Bruslju vodi razstavišče Coffre Fort.

Ištvan Išt Huzjan živi in dela v Ljubljani.

IG profil/spletna stran: @istvanisthuzjan

Delo umetnika zastopajo galeriji in založnik:
Proyectos Monclova, Mexico City, MX
MER. Paper Kunsthalle / Borgerhoff & Lamberigts, Gent, BE