Maxime Berthou & Mark Požlep South­wind E1

19. november 2020 – 15. februar 2021

Zoom otvoritev & spletna razstava

GalerijaGallery vabi na zoom otvoritev spletne razstave Maxima Berthoua in Marka Požlepa Southwind E1.

Southwind_E1

(Southwind, Maxime Berthou in Mark Pozlep, 2019–še traja)

Maxime Berthou in Mark Požlep sta se 2. septembra odpravila na praktično raziskovalno popotovanje po reki Mississippi, ki sta ga zaključila 20. oktobra 2019. Po reki sta potovala s 6-metrskim parnikom na lopatasta kolesa. Želela sta raziskati in doživeti sodobno ameriško družbo ob tej mitološki reki. Southwind, ki sledi metodologiji in kronologiji raziskovalno-akcijskega projekta, se poglablja v osebne izkušnje in v mehanizme transkripcije, nesorazmerja in produkcije umetniškega projekta.

Na pot sta odrinila 2. septembra, zgolj mesec po šest mesecev trajajočih poplavah, ki so bile, kot so povedali lokalni prebivalci, najhujše in najdaljše od leta 1993. Številna mesta ob nabrežju zgornjega Mississippija je odneslo; pristanišča so opustošena in uničena, infrastruktura ob toku reke pa je zapuščena. Lokalno prebivalstvo se sooča tudi z izrazito revščino, ki so jo povzročile poplave in trenutne gospodarske razmere, obenem pa jih pestijo zdravstvene težave zaradi industrijskega onesnaževanja. Rasna neenakost je tu del vsakdanjega življenja, predvsem v manjših mestih in krajih z manjšim deležem ljudi z visoko izobrazbo.

Reko Mississippi sta si izbrala, ker je nekakšno »telo naroda«, subjekt, ki je zaradi svoje kolonialne zgodovine in gospodarskega pomena (ta najpomembnejša trgovska plovna pot v državi, dolga 3.730 km, prečka deset zveznih držav: Minnesoto, Louisiano, Wisconsin, Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Iowo, Missouri in Arkansas) odlična študija primera današnjih Združenih držav.

Projekt je še vedno v nastajanju, tako da bo spletno dogajanje GalerijaGallery izkoriščeno kot mesec in pol dni trajajoča pisateljska rezidenca, ki jo bosta avtorja uporabila za dokumentacijo isto trajajoče poti po reki Mississippi. Sveže objave na spletu v obliki kratkih zgodb bodo sledile vsake tri dni.

Bio

Mark Požlep (rojen leta1981 v Sloveniji) je dodiplomski in magistrski študij končal na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Nato je zaključil podiplomski študij (MAS) s področja transmedijev na visoki šoli za umetnost LUCA (Sint-Lukas) v Bruslju. Trenutno sodeluje v dvoletnem rezidenčnem programu za umetnike HISK (Višji inštitut za likovno umetnost) v belgijskem mestu Gent. Deluje na področju vizualne in performativne umetnosti, prostorskih instalacij in video umetnosti.

Njegova umetniška praksa pogosto vključuje (po)potovanja, ki so dolgotrajna performativna/vzdržljivostna umetnost in obenem umetnina. Gre za intenzivno postopkovno raziskovanje, ki želi razkriti napetost med politiko in poetiko, dejanji posameznika in njegovo nemočjo. Potovanje ni oris ali metafora – je izkušnja in prečkanje pravih krajev.

Maxime Berthou se je rodil v Franciji leta 1981 in diplomiral na Ecole Supérieure d'Art d'Aix-en-Provence. Podiplomski študij je nadaljeval na Fresnoy Studio National des Arts Contemporain v mestu Tourcoing. Preddoktorsko usposabljanje je opravljal na Ecole Supérieure des Arts Décoratifs v Parizu.

Njegovo umetniško ustvarjanje temelji na kinematografskih esejih, ki nastajajo na podlagi performativnih dejanj. Njegovo delo se umešča v praktičen raziskovalni okvir, pri katerem se umetnost preslika na znanstveno podlago.

Spletna razstava

Projekt, izhajajoč iz njune prakse, izkorišča specifike galerijskega konteksta artist run prostora za umetnost GalerijaGallery.

Ena od primarnih specifik GG je razumevanje in uporaba koncepta galerije kot umetniškega medija, kar v praksi pomeni, da je tako fizični prostor galerije, kot tudi vsak segment njenega delovanja uporabljen kot umetniški medij, ki ga gostujoči umetnik lahko uporabi pri snovanju in realizaciji razstave oziroma projekta.

Spletno prisotnost in komunikacijo galerije smo že pred situacijo, v kateri smo se znašli zaradi epidemije, razumeli kot umetniški medij, ki je na voljo povabljenim umetnikom in s katerim tudi sami operiramo na kreativen način.

Čeprav delovanje GG v osnovi bazira prav na ideji fizičnega druženja v kontekstu umetnosti, so spletne platforme prav tako učinkovit medij (umetniške) komunikacije, ki omogoča nove oblike ustvarjanja in gradnjo novih razmerij med umetnikom in publiko ter med umetniškim delom in vsakdanjim bivanjskim okoljem posameznika.

Southwind E1 je prvi projekt, ki smo ga v celoti zasnovali za splet, a zaradi tega nikakor ne izključuje fizičnega, realnosti, konkretnih situacij itn.