Noemi Veberič Levovnik Poslo­vilna zabava za stare stvari

GalerijaGallery vabi na otvoritev razstave in na dvodnevni dogodek Noemi VeberiLevovnik "Poslovilna zabava za stare stvari", s pričetkom v etrtek, 15. 7. 2021, ob 19. uri. Dogodek bo tokrat potekal v novih dodatnih postorih GalerijaGallery: GG minus 1, na naslovu Ob Ljubljanici 16 b.
V petek, 16. 7. 2021 ob 11. uri pa ste vabljeni na poslovilni brunch in druenje, prav tako v GG minus 1, na naslovu Ob Ljubljanici 16 b.

Poslovilna zabava za stare stvari.

Kolaži, slike na platnu, stara lesena ura, velik lestenec, fotografije, stare televizije, predmeti, pohištvo, oblačila in čevlji, razglednice, sedež za kolo, težke zavese iz prostorskih postavitev, ogledala, klobčiči volne in krpice za šivanje, barvne žarnice, risbe, risbe, risbe, skicirke, okvirji, poslikani kovčki …

Izgubljam se med predmeti.

Sprehodi se med njimi in si jih oglej. Vsak ima svojo zgodbo. Ali katerega rabiš? Te je risba ali slika poklicala, si našla v njej tisto pozabljeno vzdušje ali pa preprosto iskrivo vabilo, da bi se ti pridružila in bila od sedaj naprej tvoja?

Vsak predmet, vsako delo si zasluži pozornost. Si zasluži svoj prostor, svoj dom. Da zaživi. Da ne trohni v predalu, da ne spi na podstrešju, da ne prezeba v kleti, zaprt v škatli. Da se ne seli iz sobe v sobo, iz stanovanja v stanovanje, ne da bi mi služilo, v mojem Berlinskem nomadstvu.

Dve leti in pol nazaj sem na Netflixu gledala svojo do sedaj najljubšo serijo: resničnostni šov Marie Kondo, kjer se ljudje učijo, kako obdržati le tisto, kar jih res veseli. Že dve leti in pol sem v procesu, ki ga Marie Kondo imenuje Festival. Moj festival. In sedaj mu bom priredila končno zabavo.

Zadnja, ki grejo, so umetniška dela iz preteklosti. Vseh 35 let ustvarjanja; škatle in mape in kovčki. Razen nekaj primerkov, ki bodo ostali z menoj, vsem ostalim privoščim, da si ustvarijo življenje pri nekom drugem. Želim jim, da zares zaživijo.

To je poslovilna zabava za vse staro, ki bo nekomu novo.

S tem, ko se poslavljam od starih stvari, sem vsak mesec lažja. Odkrivam, kdo sem sedaj. A sem ista? A sem nova? Toliko možnosti se odpre, ko spustim to, kar je bilo, in preprašam sedanji trenutek. Vem, da bodo v vsakem novem delu, ki bo nastalo, prisotna vsa tista, ki jih več ni.

Ko podarim, česar ne rabim več, se v meni odpre nov prostor. Od predmeta se spoštljivo poslovim in preden zapusti moje življenje, še zadnjič povem njegovo zgodbo.

Velika prostorska postavitev, DJ program, ples, pijača, ljudje. Retrospektiva 35 let. Proslavili bomo te predmete in ta dela; nekatera bodo zadnjič na ogled. Vse, kar ne bo šlo, gre nekaj sto metrov stran, v Center Ponovne Uporabe, ali pa v smeti. Četrtek zvečer, žurka. Petek popoldan, brunch z DJ-em.

Kdorkoli lahko vzame karkoli. V zameno lahko da donacijo, po svojih zmožnostih ali želji, ali pa tudi ne.

Iz sosednjih ateljejev se morda kdo pridruži klicu in prinese svojo mizico s stvarmi in deli, ki si želijo nov dom.

Skupaj zaplešimo in naj gre vse, vse, vse!

P.s. DJ-ala bosta Mint aka Soter Amun (https://soundcloud.com/jaklinovmint) in Srđjan Prodanović aka Some1else (https://soundcloud.com/some1else). Med risbami sem našla pozabljene portrete Srđana, svojega najljubšega DJ-a iz ljubljanskih časov, ki nam bo naredil žur v četrtek zvečer. Na petkovem brunchu pa bo rolal Mint aka Soter Amun, s katerim sva sodelovala pri V iskanju nočnega življenja (moja zadnja prostorska postavitev pred odhodom v Berlin, v galeriji Alkatraz). Nadel si bo isto opravo, kopalno haljo, in zavrtel komade iz tistih časov.