Lela B. Njatin Mestni vrh. Fiksiranje točke III

14. November 2023 – 23. December 2023

V torek, 14. novembra ob 19. uri, odpiramo drugo izmed razstav v seriji projekta MADE IN CHINA, ki se verižijo v novembru in decembru. Lela B. Njatin se je odločila vaši najljubši galeriji zaupati angažirano izpostavitev glasov, ki so bili lani preslišani ob nesreči v kemični tovarni Melamin v Kočevju. Postavitev razstave Mestni vrh. Fiksiranje točke III je oblikoval Vasja Cenčič, umetnica pa bo zažigala z multiplom Fix it! Pridite in si ga prižgite tudi vi!

Vasja, Jara, Viktor in Žiga bodo v torek, 23. novembra ob 18. uri, v Parku Križanke vizavi galerije, v kateri je postavljena razstava, izpolnili umetničino željo, da tisto, kar je bilo opranega v ognju, ne bo tudi izgubljeno. Oglejte si ta performans! Obljubljamo presenečenja! Glasba bo kar žehtela! Vse pravice živali bodo (ob)varovane! Nikakršno vreme nas ne bo oviralo!

Lokacija

V prostorih GalerijaGallery CENTER na naslovu Trg francoske revolucije 3

Odprto

PON–PET: 16.00–20.00
SOBOTA: 10.00–14.00

Performans ob zaprtju

23. November 2023 ob 18:00

Fix it! je Lela B. Njatin zasnovala posebej za Made in China. Spominja na uporabni predmet. (Res je za to, da ga uporabite po svoji lastni presoji, kar nekaj možnosti.) Kakor pravi Vasja, je v njegovem jedru tihotapljen rokopis. Lela je bolj natančna in pravi, da multipel vsebuje izjave, ki jih skorajda sploh ne bi bilo mogoče zapisati. V multiplu so shranjene, da bi jih ohranili pred pozabo, obrabo, redakcijo, cenzuro ipd.. Njihova simbolna vrednost je absolutno odporna proti tržnemu vrednotenju.

Artist

Lela B. Njatin

Lela B. Njatin je samozaposlena slikarka, kiparka in interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti, univ. dipl. filozofinja in lit. komparativistka. Živi v Ljubljani, atelje vzdržuje v Kočevju. Kreativno se giblje med različnimi umetniškimi mediji, pri čemer uporablja pristope in materiale zunaj tradicionalnih parametrov. Njeno delo sta strokovno obravnavala predvsem dr. Petja Grafenauer in dr. Blaž Lukan v monografiji Ker mi nismo le podobe, smo ljudje (Pilonova galerija Ajdovščina–Galerija Miklova hiša, Ribnica, 2019). Retrospektive oz. pregledne razstave njenih del so mdr. pripravili v Galeriji P74, Ljubljana (Anatomija domoznanstva, 2020), Muzeju sodobne umetnosti, Zagreb (Subverzivno tijelo. Lela B. Njatin, konceptualna djela 1977-2015, 2016), Institute of Contemporary Art, Zagreb (Djevojka sa pištaljkom. Koliko mene je u drugima, koliko drugih je u meni, 2015), Galeriji Vžigalica/MGML, Ljubljana (Nisem hotel videti, a uvidel sem, 2013) in Pokrajinskem muzeju Kočevje (Kulturna identiteta Kočevja. O umetnosti, 2013).