Živa Drvarič & Gašper Kunšič Leaving Rooms

02. oktober 2021 – 05. oktober 2021

Razstava

GalerijaGallery minus 2 vabi na ogled razstave Žive Drvarič in Gašperja Kunšiča: Leaving Rooms. Razstava bo na ogled od 2. oktobra pa do 5. oktobra 2021 v novih dodatnih* prostorih galerije na Koroški ulici 2c, (2. nadstropje) v Ljubljani.

Skozi razstavo Leaving Rooms, ki je najina druga skupna razstava, razmišljava o teži časa, korakih iz sobe ali pa iz sebe, osebni rasti in padcih, stabilnosti in fleksibilnosti, zlomih in procesih celjenja, dvojini in toplini. V umetniška dela vključujeva elemente doma in narave - mest in prostorov udobja, regeneracije, opore in varnosti.

-

Živa Drvarič (1988) je magisterij iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključila pod mentorstvom Žige Kariža in Uršule Berlot Pompe. Študirala je še na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju pod mentorstvom Brigitte Kowanz, Marie Ziegelböck in Henninga Bohla ter študij zaključila na Hochschule für bildende Künste - Städelschule v Frankfurtu na Majni pod mentorstvom Judith Hopf. Njena umetniška praksa obsega tehnike risbe, slikarstva, skulpture, fotografije, grafike in prostorske instalacije. Dela nastajajo na podlagi opazovanja predmetov, misli, gest, jezika in procesov iz vsakdana. Izhajajo iz posnemanja in iskanja podobnosti med stvarmi, transformiranja vsakodnevnih objektov ali subjektov, obujanja motivov iz lastnega fotografskega arhiva ter raziskovanja novih možnosti znotraj uporabe klasičnih likovnih tehnik. Živa Drvarič je razstavljala v UGM Studiu v Mariboru, Galeriji Gallery in Ulay foundation v Ljubljani, Kunstraum Niederösterreich in Krinzinger Projekte na Dunaju, Portikus v Frankfurtu na Majni, Lovaas Projects v Münchnu in drugod. Leta 2020 je bila nominirana za nagrado skupine OHO in v istem letu prejela Stipend for Young Artists Sammlung Pohl v nemškem Marburgu. Od leta 2021 je prejemnica štiriletne HAP štipendije (Hessisches Atelierprogramm) v Frankfurtu na Majni, kjer trenutno biva.

-

Gašper Kunšič (1992) deluje na področju vizualne umetnosti in grafičnega oblikovanja. Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pod mentorstvom Bojana Gorenca in Žige Kariža, kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju pod mentorstvom Julijana Götheja ter medijsko umetnost na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju pod mentorstvom Brigite Kowanz. V svojem delu pogosto izhaja iz lastne biografije, pri čemer uporablja razstavne procese, da premišljuje in rekontekstualizira potek osebne in kolektivne zgodovine. Njegova dela, ki zajemajo različne medije, vključujejo vizualne reference iz njegove rodne Slovenije in širšega prostora nekdanje Jugoslavije ter se manifestirajo kot prostorske instalacije, s katerimi umetnik prevaja osebne odnose v transmedijske forme. Gašper Kunšič je razstavljal v MSUM v Ljubljani, v UGM Studiu v Mariboru, v Galeriji sodobne umetnosti v Celju, v Kunstraum Niederösterreich in Krinzinger Projekte na Dunaju, v Avstrijskem kulturnem forumu v Londonu ter drugod. Samostojni razstavi je imel v DobriVagi in Kinu Šiška v Ljubljani. Njegov film je bil predvajan na Festivalu kratkega filma Ljubljana. V letu 2021 je sodeloval na Bienalu mladih Umetnikov Evrope in Sredozemlja – Mediterranea 19 v San Marinu. Je prejemnik štipendije Ministrstva za kulturo, priznanja Akademje za likovno umetnost v Ljubljani, ter nominiranec za nagrado Essl. Deluje med Dunajem in Ljubljano.

-

* GalerijaGallery gre v minus. GG minus 1 je atelje kot galerija kot atelje. GG minus 2 je stanovanje kot atelje kot galerija kot atelje kot stanovanje. Minus ne izniči. Odvzemanje proizvaja, razliko kot negacijo, razliko v negaciji. 'Kava brez', Žižek je zgolj referenca. Kava brez mleka ni kava brez smetane, razlika v negaciji proizvaja. Kaj proizvaja galerija, ko gre v minus? Galerija kot atelje kot stanovanje kot atelje kot galerija. Presežno vrednotenje? Presežek kot razvrednotenje? Če je v prihodnosti vsak umetnik, Beuys je zgolj referenca, je v sodobnosti vsaka galerija minus. Artist. Run. Space. Run. Amok.