Kontra Kino #1: Re-pro­jekcije

18. julij 2020 – 25. julij 2020

V prvi izvedbi KontraKino – Re-projekcija GG2015-19 predstavljamo dela vizualnih umetnikov Lee Culetto, Zmaga Lenárdiča, tandema Veli&Amos in Jare Vogrič.

Online projekt KontraKino - Re-projekcija GG2015-19 predstavlja prvo izvedbo video večerov in vključuje izbor video del umetnikov, ki so v tem obdobju razstavljali v okviru programa GalerijaGallery.

V prvi izvedbi KontraKina tako predstavljamo dela vizualnih umetnikov Lee Culetto, Zmaga Lenárdiča, Jare Vogrič in tandema Veli&Amos.

Lea Culleto
Tvoja Gospodinja II, 2017, video performans

Video Lee Culetto, Tvoja Gospodinja II, je bil vključen v skupinsko razstavo Mlada ženska umetnost v Šiški, 1 del, ki jo je leta 2017 za GG kuriral Žiga Kariž.

Umetnica se v svoji praksi osredotoča predvsem na pojem ženskosti in ženskega telesa kot objekificiranega artefakta in se s tem dotika intimnih, delikatnih in tabuiziranih tematik. S feministične pozicije raziskuje pojme in relacije, ki se nanašajo na dojemanje ženskega telesa v kontekstu patriarhalnih stereotipov sodobne družbe, modne industrije, oglaševanja in medijev. Njena estetika se spogleduje s kičem, pri čemer ironično uporablja nekonvencionalne materiale, kot so dlake in menstrualna kri, ki jih vpleta v svoje asemblaže in vezenine.

Zmago Lenárdič
Samomor, 2006, video performans
Izpolni mi željo, 2000, video performans

Zmago Lenárdič se je v GalerijaGallery leta 2017 predstavil s samostojno razstavo Good Fellows,...and others, v sklopu katere je potekala tudi projekcija in pogovor z umetnikom s predstavitvijo njegovih video del, med drugim tudi videa Izpolni mi željo. Leta 2018 smo v okviru GalerijaGallery na umetniškem sejmu Art Market Budapest predstavili njegovo video delo Samomor iz katerega je za projekt Made in China Concept Store nastal tudi multipl Suicide Shot.

Lenárdič v svojih delih intelektualno osvobaja podobe in aktivno vpleta gledalca v njihovo učinkovanje, upira se konvencionalnim prezentacijam in načinom gledanja umetniškega dela. Umetnik dekonstruira modernistični slikovni prostor, fragmentira, reflektira in ekranizira postmoderno dobo in tako razširja prostore slikarstva v sekvenčne, intermedijske prostorske postavitve.

Jara Vogrič
The Game, 2017, music video performans
Lullaby for Lunacy, 2018, video

Tudi video performans vizualne umetnice Jare Vogrič The Game, je bil vključen v skupinsko razstavo Mlada ženska umetnost v Šiški, 1 del, ki jo je leta 2017 za GG kuriral Žiga Kariž. Video Lullaby for Lunacy pa je del site specific prostorske postavitve njene istoimenske samostojne razstave v GalerijaGallery v letu 2018.

Avtorica ustvarja v preseku različnih medijev - fotografije, videa, performansa, umetniške instalacije in body arta. V svojih delih se osredotoča na filozofsko teoretične arhetipe dojemanja vizualne stvarnosti, v odnosu do kolektivnih in osebnih aspektov nezavednega. Aktivno deluje tudi na področju kulturne produkcije kot so - ustanoviteljica GalerijaGallery in producentka projekta Made in China.

Veli&Amos
Transparent Sea, 2014, music video performans

Tandem Veli&Amos je z videom Transparent Sea sodeloval ob prvi predstavitvi projekta Made in China na Art Market Budapest leta 2015, leta 2016 pa na istem umetniškem sejmu v okviru projekta GalerijaGallery Cocktail Party z multiplom Me, Myself and I Mixtape.

Slovensko - švicarski duo deluje na mednarodnem nivoju od leta 2008. Njuna praksa obsega vse od grafitov, glasbene in video produkcije, aktivizma, akcij, performansov, do site specific postavitev tako v javnih, urbanih kot tudi galerijskih prostorih in na medmrežju. Njun fokus je usmerjen v problematiko in omejitve realnosti sodobne družbe in transformiranje le-te.