Viktor Bernik Izbrana dela 2005–2023 & M#48: SLIKA

01. december 2023 – 23. december 2023

razstava in izid multipla M#48

V GalerijaGallery CENTER, v sklopu 7 odličnih razstav vaše najljubše galerije in ob 10 obletnici MADE IN CHINA, CHINA, CHINA, CHINA, CHINA, CHINA, ... , se bo predstavil Viktor Bernik, velik poznavalec GG in MIC, s skoraj novo razstavo in skoraj novim multiplom. Veselite se z nami!

Odprtje

1. decembra 2023 ob 19.00

Lokacija

V prostorih GalerijaGallery CENTER na naslovu Trg francoske revolucije 3

Odprto

PON–PET: 16.00–20.00
SOBOTA: 10.00–14.00

V središču razstave »Viktor Bernik: Izbrana dela 2005–2023« so dela, ki jih je umetnik zasnoval za določene kontekste in danes ne obstajajo več. V GalerijaGallery se lahko obiskovalci ponovno ali prvič seznanijo s temi deli, a morda ne na način, kot bi pričakovali. Bernikova želja namreč ni avtentično poustvariti oziroma dokumentirati pretekla dela. Namesto tega postavi na ogled podobe in situacije, preko katerih spoznavamo pretekla dela skozi odseve in odmeve v razdrobljeni in nepopolni obliki. In prav tam se na račun te odsotnosti ohranja njihova avtentičnost in genetski zapis. V praznini izvirnih del pa nastane prostor za nove vsebine.

Razstava je poseljena s sprožilci, ki na premišljen, eksperimentalen in poetičen način v življenje prikličejo izginula dela. Tam, kjer to ne uspe, postane poskus priklica ena od vsebin razstavnega projekta in sprožilec asociacij ter razmislekov; o možnosti obujanja preteklih podob, o načinih zaznavanja umetnosti, o tem, kaj opredeljuje osebno izkušnjo in izkušnjo umetniškega dela ...

Umetniški multipel »Slika«, ki je stara krpica, se po nekem čudnem naključju popolnoma prilega konceptu razstave. Krpica je nastala pred leti v sodelovanju s trgovino 1001 Dar, in je bila, prav tako v prednovoletnem času, podarjena več tisoč strankam trgovine. Preostanek pralnih kuhinjskih krpic zdaj dobiva status umetniškega multipla in je opremljen s certifikatom in podpisom umetnika in bo zdaj na voljo tudi vam, ljubiteljem umetnosti. Kar pa ne pomeni, da s krpico ne smete pobrisati pulta, politega Chateau Lafita na mizi, celo priporočljivo je in fotografij krpice z madeži se ne bomo branili. Še več, vaša krpica bo na ta način pridobila na vrednosti!

Na začetku bo na voljo tudi nekaj neumetniških, nepodpisanih krpic, ki so bile pred leti darilo kupcem trgovine 1001 Dar, z občutno nižjo ceno, a seveda, tudi občutno manjšo umetniško auro.

Cene:
Neumetniška krpica (z majhno količino umetniške aure): 8 eur
Umetniška krpica Made in China s podpisom avtorja in certifikatom: 25 eur

Umetnik

Viktor Bernik

Viktor Bernik je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1998 diplomiral. Leta 2001 je na isti ustanovi magistriral iz umetnosti, zadnji semester magistrskega študija slikarstva pa je opravil na IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Sodeloval je na pomembnejših preglednih razstavah sodobne umetnosti v Sloveniji in na drugih skupinskih domačih in mednarodnih razstavah. Živi in dela v Ljubljani. Njegovo delo je vključeno v številne najpomembnejše državne in zasebne zbirke v Sloveniji.