Anastazija Pirnat, Neža Perovšek, Maša Knapič Failed plans for world domination and other predictable events

Razstava raziskuje pomen kolektivnega sodelovanja pri grajenju skupinske razstave. Tri umetnice mlajše generacije z združitvijo del v simbiotičen organizem nadgrajujejo vlogo individualnih ustvarjalk.

Povezovanje izhodiščnih zanimanj umetnic, Neže Perovšek, ki raziskuje človeško naravo kopičenja in v njej išče možnosti vizualne reprezentacije, Anastazije Pirnat, ki jo zanima drsenje med smislom in absurdom ob mišljenju razmerja med sliko in konceptom ter kako se skozi ta proces dela odpirajo nova mesta izjavljanja, in Maše Knapič, ki se ukvarja z vprašanjem pozicije slikarstva danes in decentraliziranim poljem podobe, ki se inherentno razširja v prostor, lahko razumemo kot naravno nadaljevanje njihovega dela v skupnem ateljeju v času študija. S kavzalnim navezovanjem pri vnašanju elementov v novo celoto se poskušajo osredotočiti na njihove povezovalne in razlikovalne elemente.

Anastazija Pirnat (r. 1996) je leta 2019 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. V svoji večinoma slikarski praksi se dotika vprašanja, kako se slika znotraj različnih kontekstov postavlja v razmerje do koncepta, ki se gradi in razpada sproti. Zanimajo jo možnosti, ki vznikajo na mestu spodletelosti izjavljanja in prehajajo med smislom in absurdom. Predstavila se je s samostojnimi razstavami Beseda običajno ni zamenjava (Layerjeva hiša, Kranj 2021), Navigating blunder (Atelier im Schwimmbad, Wies 2021), but she is a very nice lady and she is a very nice person and she is a very nice (DobraVaga, Ljubljana 2021), Ničesar ne morem reči kar tako (Galerija Ravne, Ravne na Koroškem 2021) in Tekstura izbrisa (Raum AU, Slovenj Gradec 2019). Prav tako je sodelovala na številnih skupinskih razstavah, med drugim v galeriji Škuc, Galeriji Zala, Dobri Vagi, Mali galeriji BS, Academii Moderna (Zagreb), Koroški galeriji likovnih umetnosti, galeriji Equrna in v galeriji DLUM. Za svoje delo je leta 2020 prejela priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter prvo nagrado umetniškega natečaja Koroška, kdo si?. Leta 2021 je bila povabljena na rezidenco Atelier im Schwimmbad v Wiesu.

Neža Perovšek (r. 1996) se s slikarstvom ukvarja z miselnostjo arhivistke in na ta način raziskuje človeško naravo kopičenja stvari, katerega vodilo – kompulzija – diktira celoten proces grajenja podob. Zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2019 tudi diplomirala. Samostojno je razstavljala v galeriji Simulaker (Max capacity – Mixed reviews, 2022), galeriji DLUL (Low storage – Low effort, 2021) in DobriVagi (I've lost all patience with myself, 2022, Neimenovane notranjosti, 2019, Tukaj ste, 2018). Sodelovala je na več skupinskih razstavah v Sloveniji (Ravnikar gallery space, Galerija Alkatraz, Layerjeva hiša, Mala galerija BS...) in v tujini (Fish Factory, Velika Britanija in Improper walls, Avstrija). Septembra 2021 ji je kreativni center Poligon dodelil atelje, spomladi 2022 pa je bila rezidentka odprtega ateljeja v DobriVagi.

Maša Knapič (r. 1996) je leta 2019 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Deluje na področju slikarstva, ki ga razume v neločljivem razmerju z drugimi mediji. Raziskuje vpliv okolja na posameznika, ponavljanje vzorcev obnašanja in identiteto. Zanimata jo razmerje med podobo in njenim nosilcem ter kontekst, v katerega se delo vpenja. Samostojno se je predstavila z razstavo Sharpening…please steady your device v DobriVagi (Ljubljana, 2021) in v sklopu projekta Neznano področje: ft. props v galeriji Alkatraz (Ljubljana, 2022). Sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah v Sloveniji (Mala Galerija, DobraVaga, Galerija Zala, Layerjeva hiša).