Kontra Kino #2: Re-pro­jekcije

26. september 2020 – 03. oktober 2020

V drugi izvedbi KontraKina predstavljamo dela vizualnih umetnikov Sanele Jahić in Gabriela Rossella Santillána.

Online projekt KontraKino - Re-projekcija GG2015-19 predstavlja drugo izvedbo video večerov, ki vključujejo izbor video del umetnikov, ki so v tem obdobju razstavljali v okviru programa GalerijaGallery.

V drugi izvedbi KontraKina tako predstavljamo dela vizualnih umetnikov Sanele Jahić in Gabriela Rossella Santillána.

Sanela Jahić
Tovarna

Video intermedijske umetnice Sanele Jahić Tovarna je bil vključen v skupinsko razstavo Mlada ženska umetnost v Šiški, 1 del, ki jo je leta 2017 za GG kuriral Žiga Kariž.

Avtorica, ki ustvarja vizualne in tehnološke kinetične objekte in instalacije, v svojih delih reflektira čas globalnega kapitalizma in raziskuje relacije med človekom in strojem ter med delavcem in delodajalcem v proizvodnem procesu. V kontekstu kritike kapitalistične produkcije s tehnološkimi orodji obravnava odnose med tehnologijo in družbo ter posamezniki in njihovo identiteto v njej.

Gabriel Rossell Santillán
Volkovi (Los Lobos)

Video severnoameriškega umetnika Gabriela Rossella Santillána Volkovi (Los Lobos) je bil predstavljen v sklopu njegove samostojne razstave In kača ugrizne golobico v GalerijaGallery leta 2018.

Umetnik deluje med Mehiko in Nemčijo ter v svoji praksi združuje kritično misel in družbeni aktivizem s subtilno osebno likovno poetiko, ki se manifestira v najrazličnejših medijih, materialih in umetniških gestah.

Z uporabo različnih medijev; risbe, performancea, fotografije in videa ustvarja specifične pripovedi, ki delujejo kot epistemologije kolektivnega avtorstva, domorodnega kritičnega mišljenja in feministične ter queer teorije, katere raziskujejo alternativne oblike prenosa znanja ter pogosto v ospredje postavljajo telo v interakciji z vonjem, toploto, vlago itd.